100% fremmed

100% fremmed
Jeg nævnte lige kort, at jeg havde været forbi udstillingen 100% fremmed i weekenden og at den kan anbefales. Og det kan den altså i den grad. 100% fremmed er en udstilling med 100 personlige fortællinger fortalt af 100 forskellige mennesker, der alle er kommet til Danmark som flygtninge. Alle billederne til udstillingen er taget i Tivoli på steder som deltagerne selv har valgt.

Vi var forbi i lørdags, hvor det var muligt at møde deltagerne og høre deres fortællinger. Det var simpelthen så fin og intim en oplevelse. Vi hørte blandt andet et digt af en somalisk kvinde, som handlede om hendes barndomsgade, som hun også viste os et billede af. Hun forlod Somalia som 5 årig, og har ikke set sin mor siden. I dag er hun 31. Det var virkelig tankevækkende og rørende at opleve, og det giver altså lige en ekstra dimension til udstillingen, at man rent faktisk møder menneskerne i virkeligheden.

Uden at blive politisk – så er det jo ikke nogen hemmelighed, at flygtningedebatten har fyldt utroligt meget de seneste år, og som vi snakkede om da vi gik derfra, så er det bare så vigtigt at huske, at det rent faktisk er mennesker som det handler om. Det er ikke bare flygtninge, og de kan ikke bare skæres over en kam. Det er mennesker, der er revet fuldstændig ud af deres faste rammer, har mistet familiemedlemmer, deres ejendele og deres hjem. Det er børn, som den somaliske kvinde her, der må forlade deres hjem og deres mødre, for at rejse til den anden ende af verden helt alene. Og det er bare så vigtigt at huske i debatten, fordi det er så nemt at glemme, når der “bare” tales om flygtninge, flygtningekvoter og asylstramninger.

Hvis du også kunne tænke dig at se udstillingen, så vises den til og med lørdag d. 29. april.
Det er på på Københavns Rådhus og det er ganske gratis.

Der er desværre ikke fortællinger længere – det var åbenbart kun i sidste weekend. Men hvis du alligevel er på de kanter, så synes jeg klart, at du skal ligge vejen forbi. Det tager ikke mere end en times tid at danne sig et indtryk og læse en del af historierne.

Se mere og læs et par af historierne HER.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *