Tuol Sleng Prison

tuol slengDenne her udflugt må tage prisen som den værste på hele vores tur. Ikke fordi at den i sig selv var dårlig men fordi at den historie, der ligger bag er så grufuld og forfærdelig. Lige præcis Tuol Sleng og Killing Fields er nogle af de steder, der står klarest i min hukommelse, efter at jeg var i Cambodja for 4 år siden. Man skulle ikke tro, at det var så længe siden, når man tænker på, hvor tydeligt jeg husker det, og jeg havde bestemt heller ikke brug for at få genopfrisket historien eller genindprentet synene på min nethinde. Men nu er vi jo i Cambodja, og det er jo trods alt en væsentlig del af landets historie, så Marc skulle selvfølgelig også opleve det. 

Vi lejede derfor en knallert og kørte afsted mod Tuol Sleng fængslet som også kaldes Security Prison 21 og deraf S-21. Egentlig var bygningen en skole, men den blev lavet om til et fængsel i 70’erne, efter at Pol Pot og De Røde Khmerer kom til magten. Klasselokalerne blev inddelt i fængselsceller, og de udendørs idrætsredskaber blev brugt som tortur remedier. Det er fuldstændig surrealistisk at gå rundt mellem de små opmurrerede celler og se tavler og teenageskriblerier på væggene. 

Det antages, at der har været mellem 14- og 15.000 fanger i fængslet, og ud af dem var der kun 7, der overlevede! 7!!! De overlevede kun fordi, at de besad nogle evner, der var til gavn for fængslet. Én var f.eks. en dygtig tegner mens en anden kunne lave statuer. Resten af fangerne blev tortureret, indtil de erkendte sig skyldige, i hvad de nu var anklaget for, og herefter blev de – og hele deres familie inkl. børn – henrettet. Alle fangerne blev fotograferet før og efter deres henrettelse, og en hel del af disse billeder hænger i museet. Det er ekstremt voldsomt og ubehageligt at se.

Efter museet kørte vi videre til Killing Fields. Vi kunne jo ligeså godt få overstået begge ting på en dag, for man bliver ikke ligefrem i godt humør af den slags ture. Vores besøg på Killing Fields kan I læse mere om lige her.
tuol slengtuol slengtuol slengtuol sleng

1 thought on “Tuol Sleng Prison

  1. Kære i to. Puha kan godt forstå det er meget ubehageligt at opleve og se. Fornuftigt at få det overstået på en dag. Håber ellers I har det godt og glæder mig til at læse meget mere på jeres blog ❤️ Kh.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *